StartsidaAvsnittsguideTopplistaCast & CrewArtiklarReceptForumLänkarKontakt
Sök sopranos.se
 
Ziti al Forno

Ugnsbakad zitica 6 portioner

500g ziti- eller pennepasta
salt
1.5 liter tomatsås
Italienska köttbullar
2.5 dl riven färsk parmesanost
2.5 dl ricottaost
225g färsk mozzarellaost

Ugnsbakad ziti med små köttbullar. Ca 2 timmars förberedelse samt lite mer än 1 timme i ugn.

  1. Gör tomatsåsen enligt detta recept..
  2. Gör köttbullarna enligt detta recept. Men med skillnaden att du efter att såsen kokat 1 och en halv timme tar upp 7.5 dl tomatsås och häller upp i en annan kastrull. Häll sedan ned köttbullarna i denna kastrull och koka ytterliggare en halvtimme.
  3. Koka upp minst 4 liter vatten i en stor kastrull. Lägg i pastan och salta efter smak. Koka pastan al dente, dvs så att den fortfarande har lite tuggmotstånd. Rör om då och då.
  4. Värm ugnen till 175 grader.
  5. Häll av pastavattnet och lägg pastan i kastrullen som du hällde upp köttbullarna i steg 2. Blanda ner hälften av parmesanosten. Nu ligger alltså pastan, köttbullarna, en del av tomatsåsen och hälften av parmesanen i den ena kastrullen.
  6. Lägg hälften av pastan med köttbullarna i en stor (3-4 liter) ugnsäker form.
  7. Strö över all ricotta, mozarella och hälften av den kvarvarande parmesanosten. Häll på 2.5 dl sås.
  8. Häll på resten av pastan och ytterliggare 2.5 del sås. Strö över resten av parmesanosten.
  9. Täck formen med folie. (Hit kan rätten förberedas och förvaras i kylen i flera timmer eller över natten. Ta fram den cirka 30 minuter före tillagning.)
  10. Ugnsbaka i 45 minuter.
  11. Ta bort folien och ugnsbaka i ytterliggare 15-30 minuter, eller tills såsen bubblar längs kanterna. Täck över och låt stå i 15 minuter före servering.

www.sopranos.se | Recept | Ziti al Forno