StartsidaAvsnittsguideTopplistaCast & CrewArtiklarReceptForumLänkarKontakt
Sök sopranos.se
 
Forum

Klicka på ämnesrubrikerna nedan för att läsa inläggen för respektive ämne samt skapa och svara på inlägg.

Skicka ett mail till info@sopranos.se om det är något diskussionsämne du saknar.Tillbaka
Skapad av Meddelande
Eva Sista avsnittet?
Är avsnitt 21 i säsong 6 det absolut sista någonsin?
Slutade lite konstigt....
10/8/2007 5:56:15 PM Svara på inlägg
Upp
David Sv: Sista avsnittet?
Ja, det är det sista.
10/8/2007 8:46:00 PM Svara på inlägg
Upp
... Sv: Sista avsnittet?
Ja, man kan bara konstatera att David Chase skämde ut sig totalt.
10/8/2007 11:00:46 PM Svara på inlägg
Upp
David Sv: Sv: Sista avsnittet?
Nä, man kan bara konstatera att David Chase har mer kuk än någon annan i branschen.
10/8/2007 11:25:28 PM Svara på inlägg
Upp
... Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
David Chase har endast varit politiskt korrekt under hela serien. Han har inte vågat konfrontera vare sig nazism, pedofili eller det korrumperade amerikanska rättsväsendet i manusen.
10/9/2007 1:34:16 AM Svara på inlägg
Upp
David Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Ge gärna exempel på hur nazism skulle kunna porträtteras på ett trovärdigt sätt i serien. Om man inte konfronterar de där ämnena är det antagligen för att man har annat man vill säga. Dömer du ut alla serier som "PK" om de inte innehåller uppräknade ämnen? Kände du liksom hur en naturlig riktning för Sopranos hade varit en substory e d om nazism? :-)
10/9/2007 8:46:30 AM Svara på inlägg
Upp
... Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Jag tycker att David Chase kunde använt sig av karaktärerna i serien för att ge ett par nazister stryk =) Men vi får inte glömma att det spelades lite på dessa frågor ändå i vissa manus, med hjälp av karaktären Hesh. Han var ju jude och förintelsen nämdes väl ett par gånger i vissa avsnitt. Men i övrigt så fegade Chase på denna punkt. Visserligen fick Chase Tony att verka vara lite av en antisemit ibland, men det hade ju mer att göra med att affärerna gick dåligt.

En annan sak som irrriterade mej var hur pk han fick karaktärerna att framstå när det gäller Bush och hans krig mot "terrorismen". Karaktärerna gav den nuvarande Washingtonregimen mycket cred. Ett helt avsnitt i säsong 5, "Cold Cuts", handlade om "terrorism", och i dom nio sista avsnitten så kretsade nästan allt kring "hotet" mot Usa, muslimerna.

Och vad gäller storylinen med den homosexuelle Vito så var det inget särskilt i mina ögon. Hade vi fått se riktiga gaysex hade det däremot varit en helt
annan sak. Då hade det varit provocerande. Men istället blev det den klassiska jargongen som är vanlig bland machokillar när det gäller homosexualitet.
10/9/2007 10:10:16 PM Svara på inlägg
Upp
David Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Ang. terrorismen i de sista nio avsnitten: jag tycker nog inte att det är PK så mycket som ett realistiskt porträtt av en amerikansk medborgare - i detta fall Tony. Folk är rädda för honom och hans verksamhet, men han är själv lika rädd och lättpåverkad som alla andra, om inte MER då han ju haft några år på sig att odla sin paranoia i en bransch man kan bli whacked i vilken sekund som helst. I övrigt är ju familjen Sopranos republikaner, så vitt jag har förstått det. Carmela säger väl rätt ut i nåt avsnitt att hon röstade på Bush? Jag tror det är viktigt att man fattar att Sopranos inte är någon serie där alla är hjältar som är vettiga och anti-establishment, utan många gånger själva exempel på de problem som frodas i världen.
10/10/2007 9:23:31 AM Svara på inlägg
Upp
David Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Och det där med nazism. Man kan inte säga att någon fegar ur, om han eller hon inte uttalat sig om något, i stil med: "ja, vi planerar att tackla tuffa ämnen som nazism i vår serie!". Det är ju som klaga på Bamse för att den serien saknar space opera-element eller The Office för att den inte behandlar svårt utsatta minoriteter som crackheads.
10/10/2007 10:05:56 AM Svara på inlägg
Upp
... Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Meadow var den enda i familjen Sopranos som hade vettiga politiska åsikter. Hon insåg att muslimer och svarta var förtryckta i Usa. Detta faktum skrattade Tony dock bara bort, med andra ord, han framställdes som en tvättäkta amerikan.

Serien var helt oustanding dom fyra första säsongerna. I säsong fem så tappade manusförfattarna tråden lite när dom blandade in alldeles för många nya karaktärer i serien. Men inhoppen av Tim Daly och fram för allt Polly Bergen i "In Camelot" från säsong fem, kan man njuta av än idag =)

Även BadaBing scenen i "Cold Cuts" är ju lika hysteriskt rolig varje gång jag tittar på den. Scenen börjar med en zoom på en strippa, sedan ser man Vito sitta flåsande och titta på något, och tittarna tror förstås att det är strippan, och därefter så zommar man istället Georgie. Det var alltså Georgie som Vito satt och flåsade över, och inte strippan! Vilken suverän jävla regi! Och sedan kommer Tony in och börjar omedelbart att tjata om "terrioristhotet" vid stadens hamn, ingen annan orkar lyssna, förutom Georgie som avlägger två korkade kommentarer som får Tony att explodera och kasta ett glas mitt i Georgies panna. Sedan rusar Tony mot Georgie och slår honom med nåt hårt, en del dollarsedlar och småmynt ligger däri, och dom flyger i luften, och det är lika komiskt det =)
10/10/2007 7:12:12 PM Svara på inlägg
Upp
David Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Meadow är vettig, men OCKSÅ väldigt PK. :-)
Och syndare, precis som resten i serien. Hennes stora problem är blindheten inför sin faders verksamhet. Det är alltid "oss stackars italienare som blir så illa behandlade". Hon är inte korkad, bara blind.
10/10/2007 10:54:07 PM Svara på inlägg
Upp
Fred Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Men shit... "Hade vi fått se riktiga gaysex hade det däremot varit en helt
annan sak."
" karaktärerna i serien för att ge ett par nazister stryk "
Hoppas du skämtar. Jag tycker Vito storyn var intressant, men alldeles för lång. Klockrent sätt att se hur familjen ser på homosexualitet, samt hur Tony vek sig i slutet och inte tyckte det spelade någon roll så länge han tjänade pengar åt familjen.

Varför skulle David Chase ta upp nazism och pedofili? Vad har det med familjen sopranos att göra?

Tycker personligen att de 5 sista minuterna i sista avsnittet är något av det bästa som har visats på TV.

Och vad är det med "...". Hårda åsikter, men väldigt anonymt...
10/12/2007 9:01:48 PM Svara på inlägg
Upp
David Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Fred, kunde inte instämma mer med ditt inlägg.
10/12/2007 10:19:47 PM Svara på inlägg
Upp
... Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Vilket endast bevisar att Tony hade en bättre människosyn än vad övriga hade i hans crew. Han förstod till och med att folk som tar den upp i röven är smartare, och drar således in mer cash än vad heterosorna gjorde.
10/12/2007 11:53:09 PM Svara på inlägg
Upp
Guido Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Hej

Jag är ny här på detta forum. Lite sent att hitta hit när det bara är ett avsnitt kvar kan tyckas, men, men...

Jag tycker att den sista serien har varit den absolut bästa av alla. Speciellt de sista tre avsnitten har jag nästan varit tårögd när de slutat. Jag skojjar inte, men det är för sorgligt att se Tony, hur allt bara skiter sig, hur alla antingen sviker, dör eller säger upp bekantskapen med honom....slutet i går var helt fantastiskt bra....man riktigt kände hur han funderade på att sätta geväret i munnen och avsluta allt.
Ang Nazism....varför skulle en mafioso överhuvudtaget bry sig om det. De bryr sig bara om pengar. Kan de tjäna pengar av en jude så gör de det gladeligen. Förlorar de pengar på affärer med en jude så vräker de säkert ur sig en massa olika antisemitiska fördommar ecc. Skulle aldrig tänka mig att en mafioso har någon större åsikt, för el emot nazism. De bryr sig bara om sig själva, pengar och sin familj.
En fråga: Har man i något avsnitt fått reda på vad som hände med ryssen som Krissy och Paulie skulle mörda i skogen?? Enligt mig det roligaste avsnittet i hela serien.
10/15/2007 2:11:27 PM Svara på inlägg
Upp
... Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Tvärtom, det är såna händelser i "The second coming", som gör så att den riktige Tony kommer fram. Som det här med Coco på resturangen till exempel. Tony älskar familjeproblemen och striden på gatan mot Phil Leotardo och hans gubbar. Sen vänder han naturligtvis på det och säger att det gör honom deprimerad, trots att det i verkligheten är tvärtom, det håller hans livsgnista vid liv.
10/16/2007 9:56:30 PM Svara på inlägg
Upp
David Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
>Har man i något avsnitt fått reda på vad som hände med ryssen som Krissy och Paulie skulle mörda i skogen?? Enligt mig det roligaste avsnittet i hela serien.<

Nix. Det är något som fans världen över fortfarande retar sig på, medan skaparna själva inte fattar varför de inte bara lägger det på hyllan. :-)
10/16/2007 11:44:15 PM Svara på inlägg
Upp
ed Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
"David Chase har endast varit politiskt korrekt under hela serien. Han har inte vågat konfrontera vare sig nazism, pedofili eller det korrumperade amerikanska rättsväsendet i manusen."

Öhh? Det är väl precis vad han har gjort?

Nazism är inget han behöver ta upp då det i USA precis som i Sverige är ett relativt litet fenomen, sen skulle väl iof de flesta i tonys gäng klassas som facister med svenska mått mätt...

Pedofili eller iallafall synen på pedofili däremot tar han upp i avsnittet där fotbollstränaren gängar Meadows kompis t ex, Tony har också uttryckt sitt hat mot "chilm molestors" till dr melfi bl a då han beskriver vilka han tror hamnar i helvetet,,,

Det korrumperade rättsväsendet i USA är väl ett genomgående tema genom hela serien tycker jag... polisen som praktiskt taget jobbar för maffian, Zellman osv osv

Genialisk serie från första till sista avsnitt...
10/19/2007 9:46:46 PM Svara på inlägg
Upp
... Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Snart är det dags......ni som är förväntansfulla, ni kommer att bli grymt besvikna!
10/21/2007 8:58:31 PM Svara på inlägg
Upp
Jeanette Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Vilket pissigt slut på denna fantastiska serie!!!!! Hur kan han göra så mot oss Sopranofanatiker.........
10/21/2007 10:31:19 PM Svara på inlägg
Upp
Matt Walnuts Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Hel ok slut.
10/21/2007 10:34:49 PM Svara på inlägg
Upp
Tom Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Det dukades upp för en parallell till hur Tonys farsa blev expedierad men vi får inget veta: Sopranos lever vidare men vi får inte längre vara med.
10/21/2007 10:39:08 PM Svara på inlägg
Upp
Anna Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Var det nån slags symbolik i att Meadow hann in på restaurangen? Om hon suttit kvar och joxat med bilen ett tag till så hade restaurangen exploderat eller...??? ..Usch, jag som hade väntat mig så mycket mer!! Förra veckans avsnitt var ju mycket värre än det här.... Kommer bli tomt nu.. Men jag har spelat in en hel del...som tur är!
10/21/2007 10:43:41 PM Svara på inlägg
Upp
Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Hmm nu blev jag så sne på idiot slutet på en sådan grym serie , eller är jag bara korkad och inte förstod slutet??

Berätta gärna själva vad ni har för åsikter om det sista avsnittet.

Mvh
//Daniel
10/21/2007 11:30:28 PM Svara på inlägg
Upp
Calle Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Personligen så tror jag att Tony blev dödad.
Sopranos handlar om Tonys liv och slutar när han är död. Snubben som gick in på toaletten var samma person som dödade Phil, tyckte mig även se "den lille snubben" (kommer inte ihåg namnet) i Phils gäng inne på resturangen. Varför de dödar både Tony och Phil vet jag inte, kanske för att själva ta makt...
10/21/2007 11:47:19 PM Svara på inlägg
Upp
Erik Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Tyckte att slutet var spännande som fan, och det kan säkert redan idag klassas som TV-histtoria..

Själva tanken med ett öppet slut gillar jag, påminner mig om slutet i James Cagneys "Angels With Dirty Faces"...

Men jag känner dock att det blev lite av ett antiklimax... tycker det skulle kunna göras ännu bättre ifall ledtrådarna om möjliga slut blev tydligare..

Men jag gissar på att Chase visste vad han gjorde, så man får väll respektera slutet som det e =)
10/22/2007 12:04:17 AM Svara på inlägg
Upp
b Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Ha ha ha. Nej det var inte samma snubbe som gick in på toan som mördade Phil, kolla igen.
10/22/2007 1:22:25 AM Svara på inlägg
Upp
Guido Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?

Jag tycker det var ett mycket bra slut. Det är gjort så att alla får lägga in det slutet de själva vill. De som vill att han ska bli skuten kan se det så, de som vill att han ska fortsätta sitt liv, fast utan oss kan se det så.
Personligen så kommer jag se det så att han fortsätter sitt liv.
En anledning till att det slutade så är att jag tror att om några år så kommer de att göra några avsnitt till. När alla medverkande själva börjar sakna Sopranos.
10/22/2007 7:15:32 AM Svara på inlägg
Upp
Johnny Nosack Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Jag började studera slutet på Youtube för någon vecka sen och har vacklat hit och dit. Nu lutar jag dock åt att det verkligen var jag (betraktaren), som blev skjuten. Jag är trots allt inte "Member" och "Members Only"-killen sköt mig i samma stund som den sista medlemmen av Tonys närmaste familj (Meadow) steg in. Då fanns det ingen plats för mig runt bordet längre. Att avrättningen gjordes på ett liknande sätt, som Tonys favoritscen ur Gudfadern talar för att Tony (Chase) avrättade mig. Att Tony själv skulle bli avrättad som i sin favoritscen verkar inte troligt. "Members Only"-killen hade ju egentligen ingen anledning att gömma pistolen på WC om han var ute efter Tony, då han inte hade skäl att tro att han skulle bli muddrad.

AJ sa under begravingsmiddagen "You are all living in a dream." till de som diskuterade TV-program runt bordet. Han sa det alltså även till oss Sopranos-åskådare. Titeln på sista avsnittet är "Made in America". Vad är "Made in America"? Jo drömmar ("Dreams are made in America.") och jag tror inte Chase menar Tonys drömmar.

Katten såg de döda (fotot av Chris) eller de som är på väg att dö (lägger sig i närheten av solande Paulie, hudcancer?). Paulie sa själv att hans nya position hade lett till föregångarnas död. Det var ju därför han tvekade att acceptera utnämningen.

Om Chase hade velat indikera att Tony skulle dö hade han placerat Tiger-målningen i mitten på restaurangen. Nu var den placerad vid sidan på en position, som mer motsvarade kamerans (vår) position. Tigern (katten) såg att vi var närmast i tur att dö.

Den sista nattvarden med panoramabild och oblater (lökringar) följdes inte av Herrens omedelbara död(Paulie säger för övrigt något om att "tjäna min Herre" i avsnittet). Istället ställs ju Jesus (Tony) inför rätta efter att ha blivit förrådd av Judas (Carlo), vilket också väntar Tony. Straffet lär dock knappast bli avrättning (som för Jesus), då New Jersey eller New York inte har avrättat någon sen 1976.

"Life goes on" för Tony alltså.
10/22/2007 11:40:11 AM Svara på inlägg
Upp
Guido Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?

Vem var Carlo?? Vet någon en episod där han har gjort något som gör att jag kan placera honom??

Det kanske var dottern som sköt honom. (skämt)
10/22/2007 12:58:42 PM Svara på inlägg
Upp
Johnny Nosack Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
http://en.wikipedia.org/wiki/Carlo_Gervasi
10/22/2007 1:04:40 PM Svara på inlägg
Upp
Guido Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Från svd.se:

En teori som är svår att säga emot är att svaret på frågan ”Hur slutar det?” går att hitta i den lilla jukebox Tony bläddrar igenom i början av scenen. Han ögnar förbi de gamla, klassiska, amerikanska rocklåtarna och väljer till slut Journeys Don‘t stop belivin‘, men det är på b-sidan svaret finns: den låten heter Anyway you want it.

Att döma av de tiotusentals tolkningar av slutet som redan publicerats på bloggar, internetforum och som egna videoklipp på Youtube fick David Chase precis som han ville: du får själv bestämma hur det slutar, och det kan vara precis hur som helst.
10/22/2007 2:50:16 PM Svara på inlägg
Upp
maria Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
tony sa väl innan att han önskade att det bara blev svart när hans liv tog slut?
10/22/2007 5:55:23 PM Svara på inlägg
Upp
... Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
David Chase är en tokstolle. Hade jag varit Gandolfini, så hade jag aldrig accepterat det manuset. Jag hade strejkat.
10/22/2007 7:17:59 PM Svara på inlägg
Upp
Fred Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
maria: Jag tror du har en poäng där!
10/22/2007 9:55:38 PM Svara på inlägg
Upp
maria Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
och då fick han sin önskan uppfylld, tydligen?
nåja, det bästa som sänts på tv under min livstid är nog de fem sista minuterna i sopranos, jag kommer inte släppa detta på flera dagar. jag är alldeles salig av lycka över det fantastiska slutet!
10/23/2007 12:04:50 AM Svara på inlägg
Upp
Bushman from Kalahari Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Da*n, hittade hit först efter slutet... Johnny nosack har en intressanta poänger i sina tankar... Jag gillar parallellen som han beskriver.

Vi har "knarkat" hela serien fram och tillbaka säkert fyra gånger (jo det är faktiskt sant, utom säsong 6-2 som vi bara sett en gång).

Lite bränsle på Sopranosbrasan så den inte slocknar:

Agatha Christie har sagt ungefär att "Om det hänger en pistol på väggen så kommer den att användas..."

Med det konstaterandet och Chases kommentar att:
"– Jag har inget intresse av att förklara, försvara eller tillägga något utöver det som finns där. " - Expressen den 21/10 2007 så har jag några funderingar.

Meadow håller på oförklarligt länge med parkeringskonsten. Det stämmer inte med henne, hon är mönsterdottern i övrigt, bor i en storstad och borde rimligtvis klara av det lätt (det skulle ju få plats en släpvagn där också ;).

Vi får faktiskt inte se Meadow kliva in på restaurangen, som antyds ovan, vi hör bara klockan på dörren, sen blir det svart...

Titlarna i jukeboxen känns som om de har något att säga, kolla in dem igen ni som har möjlighet. Kanska är det så att allt vi egentligen vill veta finns där att hitta. Kanske är ledtrådarna en rökridå för att vi skall forma vårt eget slut, just nu är det svårt att avgöra. Jag röstar på Agatha Christie-förklaringen. Meadows entré dröjer av någon anledning.

Vi får dessutom en del andra ledtrådar/rökridåer:

Plötsligt finns FBI (vi antar att det är FBI, det finns inget som tyder på det heller) på plats och avlyssnar. Det känns märkligt med bakgrund av lamphistorien tidigare i serien att det plötsligt skall visas bilder på någon avlyssning...
Och vilken sida är i så fall avlyssnad...?

Några personer får mera uppmärksamhetän de andra på resturangen (Varför är de inte på Vesuvio, förresten...?), det har redan konstaterats. Jag menar att det är dem Tony tittar upp på som vi koncentrerar oss på, dvs mannen som går på toa och negrerna. Vad de säger oss är dock höljt i dunkel...
10/23/2007 12:04:55 AM Svara på inlägg
Upp
maria Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Meadow höll på onormalt länge, men hon skulle ha märkt om något var fel genom glasrutan(för det var väl en glasruta?)och inte gått in? jag funderar krig om sista scenen var filmad på ett annat sätt, med ett annat filter? den kändes så väldigt icke-sopranos, jag fick en känsla av att tony var i en väldigt sårbar situation. har bara sett sista avsnittet en gång, har någon märkt någon på skillnad på sista scenen och övriga sopranos?
10/23/2007 12:31:04 AM Svara på inlägg
Upp
... Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Chase skulle ha avslutat serien efter "Whitecaps", det vill säga efter säsong 4. Det var ett fenomenalt slut på det avsnittet, och där borde Chase ha satt punkt.
10/23/2007 1:05:28 AM Svara på inlägg
Upp
Guido Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?

ang Meadow.....hon ser väldigt oroad ut när hon springer in i restaurangen. Varför springer hon överhuvudtaget?? Kan knappast vara för att hon är lite sen till lökringarna.
Jag tror slutet ska vara att han dör, men vi får alla chansen att välja ett annat slut om vi vill.

Mycket bra isf.

Men visst känns det ledsamt!!!
10/23/2007 7:04:01 AM Svara på inlägg
Upp
Olof Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Fantastiskt slut på den kanske bästa dramaserie som någonsin skapats. David Chase visar återigen att han är en mästare och briljerar med sin detaljrikedom och sitt symbolfokuserade berättande. För den som inte förstått det så har vi i Chase den tillsammans med Stanley Kubrick mest perfektionistiska filmberättare som någonsin funnits. Serien har genom åren varit det mest intelligenta och djupbottnade som visats på TV och Tony själv har varit lika komplex som en huvudkaraktär i ett stort psykologiserande litterärt verk.

Varje scen i Sopranos är extremt noggrant planerad, nästan varje detalj betyder något. Vad någon säger, hur någon rör sig, vad man har på sig, rekvisista som tavlor som hänger på väggarna, låttexterna, bildkompositionen, klippningen mm. Referenserna finns överallt; inte bara till filmer som Gudfadern och Goodfellas utan även till litterära verk och psykologiska termer. En låttext i ett avsnitt kan t ex relatera till förståelsen/betydelse av en händelse eller ett agerande i en scen i ett annat avsnitt långt senare. Allt är planerat för att vi tittare ska fundera och ställa oss själva frågor, precis som kring den magnifika avslutningsscenen.

David Chase har efter seriens slut själv uttalat sig kryptiskt kring Tonys vidare öde, dog han eller lever han vidare? Klart är ändå att han för något år sedan förklarade att serien endast är ett ursnitt ur familjens Sopranos liv och historia, ingen vanlig berättelse från början till slut, utan mer ett inhopp i deras liv. Hans egna spekulationer kring en möjlig långfilm, en prequel, förtydligar den ståndpunkten att Tony inte mördades direkt där och då på restaurangen.

Dock finns ändå den slutgiltiga möjligheten kvar och genom denna kanske lite lustiga tanke har vi också en stor del av svaret. Låt mig förklara:

När Tony kommer in på 60-talsstället blickar han, i ett Point of View-perspektiv, ut över restaurangen. Vi får sedan se hans ansikte och därefter samma POV-klipp men nu sitter plötsligt Tony själv där vid ett bord i mitten. Har Chase här gjort ett så kallat jumpcut fram i tiden och Tonys väg fram till bordet har klippts bort? I Sopranos historia har jag aldrig sett något sådant klipp och dessutom brukar just ett jumpcut inledas ur en annan vinkel, inte från samma som ett tidigare POV-klippet. Vad menar dock David Chase, som apropå alla kommentar kring slutscenens betydelse sagt att han försöker inte luras och att allting finns där, med denna metod?

Svaret är givet: Tony kommer in i restaurangen, i POV tittar han ut i lokalen, vi ser sedan hans ansiktet och därefter honom själv sittande vid bordet i samma i POV-klipp. Från och med detta sista klipp ser både vi tittare och Tony själv, fram till den abrupta svarta rutan, hur hans egen framtid kommer att se ut. Alltid betraktande varje främling för att se om denne är en potentiell hitman, alltid diskuterande och tillrättavisande AJ, småpratande med Carmela och lätt njutande av familjestunder dom har och har haft tillsammans. Låttitlarna på jukeboxen och textrader som "...took the midnight train to anywhere" i Journeys "Dont stop believin" understryker detta än mer. Fejden med NY-maffian är över, fåglarna (Tonys familj) har kommit tillbaka, det börjar ordna upp sig för AJ och Meadow fixar till slut fickparkeringen. Tony har avslutat terapin, han har för sig själv legitimerat sitt eget leverne, så här ser hans fortsatta liv ut och det måste han leva med. Kanske kommer döden kvick och osynlig en dag precis som han och Bobby pratat om men det kommer vi tittare aldrig får veta.

Katten i avsnittet symboliserar nämligen en så kallad "Schrödingers katt" - ett psykologiskt experiment genom vilket man förenklat och hypotetiskt placerar en katt i en lådan och den där, bakom väggarna (Tony förklarar för Paulie att katten kanske har kännt att det finns en död råtta bakom väggen där fotot på Chris hänger) lever vidare sitt liv utan att vi ser eller få veta mer om det.

Killen med Members Only-jacka (avsnittet då Tony och Bobby pratar om döden heter dessutom "Members Only") i baren ser både ut som Tonys far Jonny Boy, kommer dessutom in före AJ och är en potentiell hitman men var finns anledningen till en "hit" på Tony just då och där på restaurangen och varför skjuter han i så fall inte Tony direkt när han kommer in som alla andra hitmen genom seriens historia alltid har gjort? Ja, vill han kanske skjuta Tony överraskande från sidan (på samma sätt som Phil Leotardo knäpptes) efter att ha gått in på toan (visst finns en Gudfadernreferens här men det känns bara löjligt att mördaren i så fall skulle hämta sin pistol där inne). Nej, men vem vet? Och det förstår också Tony, i framtiden kan det hända, han kan bli mördad. Vi tittare kommer dock aldrig få klarhet i det. För oss blir det svart/dött efter att Tony tittat upp - "When the music stops - Its time to turn of the music" som The Doors så praktiskt sjunger i näst sista avsnittet!

10/23/2007 11:01:08 PM Svara på inlägg
Upp
Olof Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
PS. Ber om ursäkt, avsnittet då Bobby och Tony pratar om döden heter "Sopranos home movies" men avsnitt ett säsong sex då Tony blir skjuten av junior heter "Members only" - det är där referensen ligger.
10/23/2007 11:11:32 PM Svara på inlägg
Upp
David Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
>Guido: Att döma av de tiotusentals tolkningar av slutet som redan publicerats på bloggar, internetforum och som egna videoklipp på Youtube fick David Chase precis som han ville: du får själv bestämma hur det slutar, och det kan vara precis hur som helst.<

Indeed. Det är det absolut enda man kan konstatera. Allt annat är bara spekulationer. Jag väljer att tänka på slutet som döden, men det är bara personligt. Ett fantastiskt slut i övrigt. Såg det för flera månader sedan, och får fortfarande gåshud när jag tänker på det. Jag är rädd, IHMO, att de som ogillar det har missat vad Sopranos är för slags serie. Den har aldrig gått ut på att tillfredsställa fans med självklara klimax eller förklaringar... Serien är som livet är på riktigt; outgrundligt, mystiskt och ångestladdat.
10/24/2007 2:24:29 AM Svara på inlägg
Upp
Guido Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?

Från SvD!!


Nu bryter David Chase tystnaden om det omdiskuterade och hårt kritiserade slutet på sagan om familjen Soprano som sändes i SVT i söndags. Nej, Tony "sover inte med fiskarna" som Tessio säger om den mördade maffiabossen Luca Brassi i Gudfadern.

- Det finns inga gömda ledtrådar. Ingen DaVinci-kod, avslöjar Chase i boken The Sopranos: The Complete Book som släpptes på andra sidan Atlanten häromdagen.

Seriens sista avsnitt sändes redan i början av juni i USA och har sedan dess lett till diverse spekulationsteorier. En är att familjesammankomsten på restaurangen Holsten's som avslutar serien var en slags sista måltid, en annan att åttiotalsgruppens Journeys Don't stop believing som spelas i bakgrunden på något sätt ska signalera att maffiabossen inte går sitt eget öde till mötes.

Fel, fel, fel menar David Chase som inte kan förstå hur seriens numera berömda slutscen där delar av familjen mumsar lökringar lett till sån uppståndelse.

– Det pågick ett krig den veckan och försök till terrorattacker i London. Men det enda folk pratade om var de där lökringarna, säger Chase till nyhetsbyrån AP.

Att Tony dör dementerar Chase bestämt. Han tycks även ta tolkningen högst personligt, om än på rollfiguren Tonys vägnar.

– Tony har fungerat som människors alter ego. De har följt honom när han rånar, dödar, ljuger och sviker. De har hejat på honom. Och sen vill de helt plötsligt se honom få sitt straff. De vill ha rättvisa. Det är patetiskt hur mycket de vill ha hans blod efter att ha hejat på honom i åtta år, säger Chase till AP.

Hur kommer det då att gå för de yngre medlemmarna av familjen Soprano? David Chase bjuder på vissa ledtrådar.

- AJ kommer antagligen utvecklas till en lägre klassens filmproducent. Men han kommer nog inte bli en mördare som sin far, eller? Meadow kommer inte att bli barnläkare eller advokat. Men hon kommer att lära sig att hantera omvärlden på ett sätt som Carmela aldrig kunde. Det är inte idealiskt. Det är inte det föräldrar drömmer om. Men det är bättre än det som varit, säger Chase till AP.

Och den svarta rutan, mitt i Journeys "Don't stop believing", hur var det med den? Ingen djupare mening där heller. Producenten hade helst velat vara utan bild ända tills den sprakande HBO-loggan dyker upp. Men det fick han inte för Regissörsförbundet. Alla eftertexter var tvungna att vara väl synliga i bild.


Det var skönt att höra. Var riktigt orolig.
10/24/2007 1:34:16 PM Svara på inlägg
Upp
... Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Jag förstår mej inte på er. Ni får det att låta som att sista avsnittet är det bästa i serien. Men det är långt ifrån det bästa.
10/24/2007 4:47:27 PM Svara på inlägg
Upp
ed Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
folk ser för mycket symbolik i slutet och då symboliken genom hela serien har vart tydlig så finns ingen anledninga att slutet skulle vara så komlicerat...
Att avsluta en tv-serie på ett bra sätt är det inte många som lyckats med men Chase gör det mycket bra och orginellt, att fåglarna skulle komma tillbaks till poolen eller nåt liknande hade bara vart klychigt...
Även om jag är besatt av sopranos så tror och hoppas jag att det inte blir någon film av det hela då det aldrig skulle fungera, skulle bli som en "Reine och Mimmi i fjällen" bara för att mjölka pengar ur sopranos...
Om man nu anser att slutet var dåligt tror jag inte man fattat serien...
10/24/2007 10:02:04 PM Svara på inlägg
Upp
Maryon Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
jag gillar inte slutet, men det är väl en slags separationsångest, Önskar det ska komma en fortsättning, även om jag vet att det inte gör det. ...saknar maffiafamiljen jag känt så länge.
10/25/2007 9:12:12 AM Svara på inlägg
Upp
Guido Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Maryon!!

Jag håller med. Det som suger är inte att man inte vet om han dog eller överlevde. Det jobbiga är att det är slut nu. Vi får alla återgå till våra tråkiga liv.

Saken är den att vi vet att Tony lever ett rikare liv än oss andra.
10/25/2007 10:45:10 AM Svara på inlägg
Upp
David Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Guido. Tack! Det där svd-inlägget var sjukt intressant. Vet du möjligen om det finns någon motsvarande engelskspråkig källa?
10/25/2007 6:32:53 PM Svara på inlägg
Upp
Guido Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?

David.....nej jag vet inte var den engelska versionen finns.
10/25/2007 7:28:50 PM Svara på inlägg
Upp
fredrik Sv: Sista avsnittet?
hur slutade sista avsnittet?? i det avsnitett jag laddade hem så satt dom på en resturang så höll meadow på att parkera sen precis då hon skulle kliva in genom dörren så blev det svart? är det mitt avsnitt som det är fel på eller vart det så för dig ?
11/7/2007 10:29:41 PM Svara på inlägg
Upp
David Sv: Sv: Sista avsnittet?
Det är så avsnittet slutar. Allt blir svart.
11/9/2007 9:00:51 AM Svara på inlägg
Upp
Alexej Sv: Sista avsnittet?
kanske , dom gjorde slutet så för att du ska skälv få bestämma hur det slutar och serien slutade för att både skådisarna och regisören inte orkade göra mer säsonger men om några år kanske dom vill fortsätta och då är det perfekt att det slutade som det gjorde dom kan bara säga att han inte dog och fortsätta
11/21/2007 8:36:06 PM Svara på inlägg
Upp
Ewa Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
För helvete är det med dig det är du som är pk..du vet fan inte va du snackar om bara sitter där och tycker jävla massa skit...du borde ta ditt liv...jävla rövbarn
4/15/2008 3:17:49 PM Svara på inlägg
Upp
Alexej Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
och vem fan är du att säga så till mig?
8/19/2008 6:32:23 PM Svara på inlägg
Upp
JJ Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sista avsnittet?
Alexej, jag tror inte hon sa till dig utan till den som kallar sig "...". En något överdriven reaktion från Ewa, men jag är i sak enig när det gäller ...'s tjat om politisk korrekthet. Det är ju trots allt bara en TV-serie. Och den handlar inte om nazister eller pedofiler, den handlar om maffia.

Johnny Nosack, imponerande granskning/tolkning du gjorde. Intressant. Jag tycker att det var ett bra och smart slut. Om någon kom in och utplånade hela familjen så var det det definitiva slutet på Sopranos. Samtidigt håller man det öppet för en eventuell fortsättning.

Troligtvis den bästa tv-serien jag har sett.
12/10/2008 8:20:02 PM Svara på inlägg
Upp
www.sopranos.se | Forum