StartsidaAvsnittsguideTopplistaCast & CrewArtiklarReceptForumLänkarKontakt
Sök sopranos.se
 
Hur slutade egentligen Sopranos?

Läs besökarnas egna funderingar genom att klicka här.

Eller enligt David Chase (Från SvD):

Nu bryter David Chase tystnaden om det omdiskuterade och hårt kritiserade slutet på sagan om familjen Soprano som sändes i SVT i söndags. Nej, Tony "sover inte med fiskarna" som Tessio säger om den mördade maffiabossen Luca Brassi i Gudfadern.

- Det finns inga gömda ledtrådar. Ingen DaVinci-kod, avslöjar Chase i boken The Sopranos: The Complete Book som släpptes på andra sidan Atlanten häromdagen.

Seriens sista avsnitt sändes redan i början av juni i USA och har sedan dess lett till diverse spekulationsteorier. En är att familjesammankomsten på restaurangen Holsten's som avslutar serien var en slags sista måltid, en annan att åttiotalsgruppens Journeys Don't stop believing som spelas i bakgrunden på något sätt ska signalera att maffiabossen inte går sitt eget öde till mötes.

Fel, fel, fel menar David Chase som inte kan förstå hur seriens numera berömda slutscen där delar av familjen mumsar lökringar lett till sån uppståndelse.

– Det pågick ett krig den veckan och försök till terrorattacker i London. Men det enda folk pratade om var de där lökringarna, säger Chase till nyhetsbyrån AP.

Att Tony dör dementerar Chase bestämt. Han tycks även ta tolkningen högst personligt, om än på rollfiguren Tonys vägnar.

– Tony har fungerat som människors alter ego. De har följt honom när han rånar, dödar, ljuger och sviker. De har hejat på honom. Och sen vill de helt plötsligt se honom få sitt straff. De vill ha rättvisa. Det är patetiskt hur mycket de vill ha hans blod efter att ha hejat på honom i åtta år, säger Chase till AP.

Hur kommer det då att gå för de yngre medlemmarna av familjen Soprano? David Chase bjuder på vissa ledtrådar.

- AJ kommer antagligen utvecklas till en lägre klassens filmproducent. Men han kommer nog inte bli en mördare som sin far, eller? Meadow kommer inte att bli barnläkare eller advokat. Men hon kommer att lära sig att hantera omvärlden på ett sätt som Carmela aldrig kunde. Det är inte idealiskt. Det är inte det föräldrar drömmer om. Men det är bättre än det som varit, säger Chase till AP.

Och den svarta rutan, mitt i Journeys "Don't stop believing", hur var det med den? Ingen djupare mening där heller. Producenten hade helst velat vara utan bild ända tills den sprakande HBO-loggan dyker upp. Men det fick han inte för Regissörsförbundet. Alla eftertexter var tvungna att vara väl synliga i bild.

 

Nyheter | Hur slutade egentligen Sopranos?